Assertiviteitstraining

'Ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!'
Pipi Langkous

Wat is assertiviteit?

Over het algemeen wordt assertiviteit omschreven als: zeggen wat je van iets denkt of vindt, je gedragen op een zelfzekere manier of opkomen voor je mening.

Hier wil ik al meteen een misvatting uit de wereld helpen, want dat is het dus niet!
Je kan je uiteraard wel op een assertieve manier gedragen, maar de enige echte, pure assertiviteit is wel… een gevoel! Yep, een gevoel.

Dat gevoel kan voor iedereen iets anders zijn: druk op de borstkas, het warm krijgen, je hart dat sneller begint te kloppen of misschien wel een sprongetje maakt, druk op je buik, een knoop in de maag, ... 

Wanneer dat opkomt? Wanneer er iets is dat niet oké is voor jou, zoals bijvoorbeeld een collega die je vraagt – euh, ervan uitgaat – dat jij het verslag van de vergadering maakt (alsof jij dat nog nooit hebt gedaan, terwijl hij net diegene is die dat maar al te graag doorschuift naar iemand anders) of je moeder die graag heeft – euh, eist – dat je haar elke week een bezoek komt brengen, ook al komt het je eigenlijk niet goed uit.

Dat gevoel van pure assertiviteit is gekoppeld aan assertief gedrag omdat het je aangeeft dat er aan je grenzen wordt geknabbeld zodat je de kans krijgt om er iets mee te doen en niet – zoals zo vaak – te ondergaan. 

Voor wie is deze training?

  • je voelt je onzeker in het maken van keuzes (het ontbreekt je vaak aan zelfvertrouwen om deze te nemen);
  • je zegt altijd maar 'ja' (want 'neen' zeggen durf je niet goed);
  • je hebt moeite met het afbakenen van grenzen (een peoplepleaser klinkt mooi, al heeft het heel wat nadelen);
  • je laat makkelijk over je heen lopen (ai, die grenzen weer…);
  • je hebt een gebrek aan zelfvertrouwen (misschien niet op alle vlak, maar toch…);
  • je zelfbeeld en zelfwaarde kunnen af en toe (of altijd?) ook wel wat duwtjes in de rug krijgen;

Wat ga je leren?

Deze assertiviteitstraining is opgedeeld in 5 modules, waarin je gaandeweg leert hoe je de voor jezelf juiste keuze kan maken in hoe je met dingen omgaat en hoe je je er tegenover opstelt:

  1. Wat is assertiviteit
    Alles wat er rondom ons gebeurt, komt op een bepaalde manier binnen. Maar herken je dat ook?
    In deze eerste module gaat het voornamelijk om herkenning: op welke manier komt iets binnen, wat zijn verschillende vormen van gedrag binnen assertiviteit die je kan onderscheiden van elkaar en wat zijn zo de uitgangspunten waarop je kan terugvallen om die herkenning – het bewustzijn – te bevorderen.
  2. Afbakenen van je grenzen
    Hier is het tijd om je eigen pure assertiviteitsknobbel te ontdekken: wat is jouw gevoel?
    Je ontdekt waar je je grenzen mag en kan leggen, wat de voordelen van het afbakenen van je grenzen – en in ruimere zin, assertief gedrag – zijn en hoe het komt dat dat toch zo moeilijk kan zijn. 
  3. Gedachten en non-verbale communicatie
    Deze module gaat over het ontleden van je eigen gedachten die je kunnen leiden naar hetgeen je wilt bereiken of die je, kort gezegd, kunnen neerhalen. En dat doe je dus zelf ;-)
    Percepties, overtuigingen, assumpties, enz. komen hierin ook aan bod, evenals de non-verbale communicatie. Wist je trouwens dat non-verbale communicatie het overgrote deel van je boodschap weergeeft? Met jezelf op een assertieve houding op te stellen, heb je dus al veel meer dan half werk geleverd!
  4. Verbale communicatie
    Op welke manier gebruik je je stem, welke woorden gebruik je wanneer je bijvoorbeeld iemand aanspreekt of kom eindelijk te weten hoe je op een respectvolle, assertieve manier 'nee' zegt.

  5. Kritiek, complimenten en wisselwerking van gedrag tussen jezelf en anderen
    Wat verkies je: kritiek of feedback? … Spoiler alert: da's net hetzelfde ;-) 'Feedback' is enkel de Engelstalige vertaling van het Nederlandstalige woord 'kritiek'. Eender hoe, wat een goeie manier is hoe hiermee om te gaan – zowel in het krijgen als in het geven van kritiek – leer je in deze laatste module. Verder komt hier nog aan bod: hoe reageer je in bepaalde situaties op een assertieve manier, hoe kan je elkaars gedrag beïnvloeden en hoe ga je om met complimenten.

Wat is het effect van deze assertiviteitstraining?

  • je staat sterker in je schoenen;
  • je durft met meer zelfvertrouwen neen te zeggen;
  • je kan beter je grenzen aanvoelen én aangeven;
  • je kan beter opkomen voor je mening;
  • je durft uitstralen wat je wilt uitstralen

Praktisch

De assertiviteitstraining omvat:
- 10u training, opgedeeld in 5 sessies van telkens 2u
- werkdocumenten
- hier en daar een thuisopdracht (geen paniek, niks onoverkomelijks)
- terugkoppeling na de thuisopdrachten

Getuigenissen

"Het viel me heel moeilijk om 'neen' te zeggen wanneer om het even wie iets van me vroeg. Door te veel en te vaak in te gaan op vragen van verschillende kanten was ik in een burn-out gesukkeld. Dankzij deze assertiviteitstraining heb ik meer inzicht in het functioneren van assertiviteit gekregen en heb ik ingezien hoe ik ook het recht en misschien wel de plicht heb om voor mezelf op te komen, waardoor ik nu gericht en gepaster kan reageren in heel wat situaties waar ik me vroeger geen gepaste houding kon aanmeten. Ik keek oprecht uit naar telkens de volgende sessie in de training want ze sloot naadloos aan bij een aantal van de pijnpunten waarmee ik worstelde en ik ben er ook trots op dat zelfs mijn omgeving inziet welk effect deze training op mij heeft gehad en ze mijn nieuwe houding appreciëren."

Karin Van Acker
Mechelen

Wat is de eerste stap?

Ben je ervan overtuigd dat deze assertiviteitstraining datgene is dat je wilt doen? Of heb je hier of daar nog een vraag en wil je eerst samen met mij bekijken of deze training iets voor jou is?

Contacteer me in beide gevallen via de volgende link en ik bel je daarna geheel vrijblijvend even op: 

Gevonden wat je zocht of nog een vraag?