Voor wie


Wie zijn mijn klanten?

Mijn klanten zijn veelal zaakvoerders, leidinggevenden, competitie- en topsporters. Kortom, ambitieuze mensen die hun doelen willen bereiken.

Wat is er typisch aan mijn klanten?

Ze beschrijven zichzelf als (zeer) ambitieus, hebben bepaalde doelen die ze willen bereiken en zien vaak nog niet of en hoe ze die gaan behalen.

Mijn klanten willen leren, ontdekken, terugvallen, opstaan, nog verder ontdekken, meer diepgang, commitment met zichzelf aangaan en floreren vanuit een serieus innerlijk gemotiveerde overtuiging dat ze kunnen doen wat ze willen wanneer ze willen.

'Letterlijk genomen betekent 'ambitieus zijn' dat iemand zich reeds op een bepaald niveau bevindt – van wat dat ook mag zijn voor die persoon – en de hand wil reiken naar een nog hoger of nog beter iets.'

De richting die mijn klanten uit willen, weten ze wel, de exacte (mentale) stappen daarvoor nog niet. Ze zoeken daarbij iemand – ja, betrapt, een mental coach, zoals ik – om hen in bij te staan.

Ze hebben verder ook voldoende doorzettingsvermogen om in te zetten in hun (constante) drang naar meer, ze zijn iet of wat rusteloos, vrolijk, sympathiek en altijd in voor humor. In een diepere laag is het ook mogelijk dat er een oud trauma meespeelt, dat hen – meestal onbewust – kan beïnvloeden, ook al herkennen ze dat vaak zelf nog niet.

Waarom lukt het niet om hun doelen te bereiken?

Mijn klanten zijn persoonlijkheden die moeite doen, terwijl die tegelijkertijd bij zichzelf de meest absurde dingen durven te denken en ja, vaak worstelen met allerlei gedachten, genre: 'Gaat me dat wel lukken?', 'Ben ik daar wel goed genoeg voor?', 'Ik weet niet of ik dit aankan', 'Pas ik wel in dat team?', … Kortom, als ze niet opletten, steken ze veel tijd en energie in het overdenken van zaken en dingen die blijven hangen. Zo steken ze zich ook makkelijk en veelal onbewust zaken in hun hoofd die een invloed hebben op hun presteren.

Net daar waar mijn klanten zo stevig in willen staan (in hun schoenen dus… allé, spreekwoordelijk bedoeld, hé) wringt het vaak, al is dat voor zichzelf mogelijk nog niet helemaal duidelijk: het zelfvertrouwen durft al eens te slinken of op een laag pitje te staan. 

Want in eender welke situatie kan een deuk in het zelfvertrouwen snel volgen. Om maar enkele voorbeelden te noemen:

  • het lukt mijn klanten niet om hun doel te bereiken;
  • er ontstaan conflicten in hun team of tussen zichzelf en iemand uit het team;
  • onder stress – bv op wedstrijd of in een belangrijk overleg – reageert hun lichaam vaak anders dan ze wilden, hoopten of hadden verwacht;

Enkele redenen hiervoor kunnen zijn:

  • ze voelen zich diep vanbinnen soms alleen op weg naar hun doel of zijn bang dat ze zich zo gaan voelen;
  • ze vragen zich af of ze wel een goede leidinggevende zijn;
  • ze zijn zich onvoldoende bewust van hun eigen persoonlijkheid en hoe die reageert in stresssituaties;
  • ze hebben last van chaos in hun hoofd

In feite is het reeds mooi verwoord door Nafi Thiam na het behalen van haar tweede gouden medaille Zevenkamp op de Olympische Spelen:

'Sommigen willen niet inzien dat je ook maar een mens bent. Ze stoppen bij je prestaties en zien niet wat daaraan voorafgaat.' Nafi Thiam


Wat verlangen mijn klanten?

  • Mijn klanten willen iemand aan hun zijde die hen niet naar de mond praat, maar zegt waarop het slaat;
  • Ze willen iemand die hen uitdaagt om nog meer van zichzelf te verlangen en ja, hen ook uitdaagt om hun comfortzone te vergroten (da's wat schoner gezegd dat hen 'uit' hun comfortzone te laten stappen…);
  • Hun mental coach dient iemand te zijn die hen begrijpt in hun drang naar meer;
  • Ze verlangen dezelfde ambitie en doorzettingsvermogen van de mental coach waarmee ze werken;
  • Op korte en middellange termijn willen ze graag weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen doen;
  • Op lange termijn willen ze een sparringpartner en iemand waarop ze kunnen terugvallen;
  • Kortom, ze willen gewoon weten waar ze aan toe zijn en wat te doen!

Mijn visie op mental coaching

Mental coaching is meer dan alleen onze geest onder de loep leggen. Geest en lichaam hangen ontegensprekelijk samen: het ene reageert op het andere, en andersom. Ook – en vooral – als er iets misgaat. Als mens zitten we wat dat betreft prachtig in elkaar.

Klop je bij In2Mental aan voor mental coaching, dan start ik met het lichaam. Niet dat ik dat onder een scan of iets dergelijks ga leggen, nee hoor, maak je geen zorgen, daar zijn andere experten voor ;-)

Wel ga ik eerst na of het al dan niet nodig is om met TRE® te beginnen. Wat dat is? TRE® staat voor Trauma and Stress Releasing Exercises of kortweg Tension Releasing Exercises. Het is een revolutionaire techniek die wordt aangeleerd als zelfhulpmethode om diepe (chronische) spanningen te kunnen lossen uit het lichaam. Hier lees je er nog wat meer over. Het kan trouwens ook los van coaching worden aangeleerd.

Als mental coach werk ik met iemand als geheel waarin ik dus lichaam en geest samen bekijk en niet als aparte entiteiten. Wat dat betreft heb ik daarover een visie die draait rond vijf thema's:

  1. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid
    Begrijp je beter wat je nodig hebt, hoe je reageert – zowel fysiek als mentaal –, wat je valkuilen zijn, kortom, hoe je in elkaar zit en wat je nodig hebt, dan vallen de puzzelstukjes makkelijker in elkaar. Hierdoor begrijp je ook beter wat je nodig om net voor dat tikkeltje meer te zorgen waarmee je het verschil kan maken.

  2. Leiden of lijden, een detail in (zelf)leiderschap
    Eens je eigen persoonlijkheid duidelijker is, dan ben je in staat om te doen wat je nodig hebt (en niet wat 'de mens' – en dus iemand anders – nodig heeft). (Zelf)leiderschap gaat over dingen in handen kunnen nemen (lap, weer figuurlijk gesproken hé) en keuzes maken vanuit je kwaliteiten – en uiteraard ook rekening houdend met je minder sterke kwaliteiten, of je valkuilen, noem ze zoals je wilt - maar vooral zelf kunnen bepalen wat je gaat doen. Hier is het vaak een dunne lijn tussen te leiden of te lijden.

  3. Vallen, opstaan en weer doorgaan
    Het ontwikkelen van mentale veerkracht is niet iets waar je van de ene op de andere dag mee opstaat, neen, het gaat over een proces van bewustwording, uitproberen, vallen, opstaan en weer doorgaan met nog meer bewustwording. Het geeft je een voordeel om ervaringen in het juiste perspectief te plaatsen, vooral wanneer iets anders loopt dan dat je had gehoopt, gewild of had verwacht.

  4. Waarheid, durven of doen
    Toen ik nog een kind was speelden mijn vriendinnen en ik op de speelplaats het spelletje 'Waarheid, durven of doen'. Voor het geval je het niet zou kennen: koos je voor waarheid dan werd je een vraag gesteld die je eerlijk moest beantwoorden, koos je voor durven dan antwoordde je of je iets wel of niet zou durven en koos je voor doen dan moest je hetgeen ze je vertelden ook effectief doen. Als kind was ik nogal een, euhm.. hoe zou ik het zeggen.. een 'hevige' in de zin van dat als ik een uitdaging kreeg, ik die nauwelijks of nooit weigerde. Meer uit zelfbescherming (mijn vriendinnen kenden me ook), koos ik echter bijna altijd voor waarheid of durven. Alleen, ik dacht dat het zelfbescherming was maar in feite was ik gewoon onzeker. Onzeker of ik datgene dat ik als opdracht zou krijgen wel zou kunnen. Stel dat het me niet zou lukken, dan zou dat misschien wel als falen aanvoelen. Ik miste met andere woorden de durf, het lef, om toch te gaan voor wat ik écht wou. Lef kan immers mee het verschil maken om aan vertrouwen te winnen. Ook dat maakt, wat mij betreft, deel uit van mental coaching. 

  5. Aandacht richten en focus nemen
    Je mag en kan nog zo hard als je wilt je aandacht richten naar het bereiken van een doel, laat je je afleiden dan verlies je je focus en is het soms bikkelen om terug in je 'zone' te komen. Maar ook daar, en opnieuw terug verwijzend naar het eerste thema dat ik hier benoem, kan je terugvallen op de kenmerken van je eigen persoonlijkheid zodat je weet wat je nodig hebt en kan doen wat moet om je focus opnieuw te nemen. Het werkt immers zó veel makkelijker als je weet wat je doel is en hoe je daar geraakt op een sterke mentale manier. 

Op deze manier is de cirkel van geest en lichaam en hoe deze op elkaar inspelen, rond. Er zijn enorm veel zaken die kunnen meespelen om je uit je ritme te halen, af te leiden of gewoonweg chaos in je hoofd te creëren. Als mental coach kan ik je daarin bijstaan om je er zo goed mogelijk op voor te bereiden of op te vangen waar nodig. Mijn visie geeft weer hoe ik je wil en kan geven wat je nodig hebt zodat je zelf het verschil kan maken en kan doen wat je wilt wanneer je wilt. 

Is dit waar je naar op zoek bent?

Is dit hetgeen waar je naar op zoek bent, heb je nog bijkomende vragen of wil je gewoon eens aftoetsen of er een match zou kunnen zijn tussen ons en hetgeen waar jij tegenaan loopt?
Contacteer me geheel vrijblijvend telefonisch, per e-mail of via het contactformulier van deze website en je krijgt spoedig antwoord van me. Zo zet je meteen je eerste stap richting je doel! 

Wil je graag eerst op een laagdrempelige manier ervaren hoe het is om met mij te werken?
Neus dan gerust eens rond in het e-book 'Versterk je zelfvertrouwen in 7 stappen', gratis aan te vragen via deze link. Of misschien is de Mentale Boost Challenge iets voor jou, waarbij je op je eigen tempo als het ware aan breinfitness kan doen, meer info daarover vind je hier.