Aanpassen om te evolueren

17-12-2020

Charles Darwin was een grondlegger voor wat betreft het onderzoeken en beschrijven van de evolutie van het leven en de verscheidenheid van dieren en mens op aarde... de 'evolutietheorie', het zegt je heel waarschijnlijk wel iets.
In de natuur geldt vaak de wet van de sterkste maar als we puur naar het evolueren kijken, hoe we als mens ons leven aanpakken, dan vallen we toch terug op de evolutietheorie in zijn meest pure vorm.
De uitspraak 'Survival of the fittest' werd lang beschouwd als dat diegene die het sterkst is, het best zal overleven. De misvatting hier, is dat 'the fittest' in het engels niet staat voor 'de sterkste' maar wel voor 'diegene die zich het best aanpast'.
Verandert de situatie en passen we ons aan, dan lopen we de meeste kans om te overleven of om het iets zachter te zeggen: om mee vooruit te gaan. 

'Pas je je aan, dan kom je vaak verrassende zaken tegen.' 

Het afgelopen jaar 2020 is er één geweest wat (bijna) niemand had kunnen voorspellen. We werden met zijn allen gedwongen om ons te houden aan allerlei maatregelen waarvan we zelfs nog nooit hadden gehoord. Het is niet voor niets dat er nieuwe woorden zijn ontstaan: knuffelcontact, huidhonger, anderhalve-meter-maatschappij, enzovoort.

En wat hebben wij gedaan (althans, toch de meesten onder ons)? We hebben ons aangepast! Al was het vaak eerst met weerstand want ook daar geldt de aloude regel dat elke verandering, hoe klein ook, weerstand opwekt.
Pas je je aan, dan kom je vaak verrassende zaken tegen. 
Ik nodig je hierbij graag uit om eens na te denken wat het jaar 2020 jou heeft bijgebracht. Waar heb je je noodgedwongen aan aangepast en heb je iets uit geleerd wat je anders nooit had te weten gekomen? En hetgeen dat je daaruit hebt geleerd, op welke manier kan je daar verder mee aan de slag gaan in het nieuwe jaar 2021?

Veranderen, aanpassen, evolueren... samen vormen ze een volgorde die ons leven bepaalt.

In de overgang naar 2021 wens ik je alvast veel verandering, aanpassing en evolutie in de meest positieve zin,
Ine