Alles onder controle willen hebben

25-03-2020

Wat antwoord jij als iemand je vraagt wat je graag zou willen in je leven, in je werk, in je huishouden? Of wat is je antwoord op de vraag wat er onbereikbaar voor je is? 
'Alles onder controle willen hebben'? Je bent niet alleen...

Als mens zijn we een gewoontedier en dat dier wil graag de gewoonte aanhouden. Zo lang je dat kan, zal je erin slagen om meer en meer zaken onder controle te krijgen. Maar is dat wel echt zo? Of betekent dat gewoon dat je geleerd hebt hoe ermee om te gaan en dit m.a.w. naar je eigen hand te plaatsen?
'Al doende leert men', zegt een spreekwoord, en dat is wat hier eerder van toepassing is. Je 'leert' immers de dingen onder je eigen controle te krijgen.

Jammer genoeg struikelen we vaak over het aspect 'nieuw' of 'verandering'. Ook daar komt het gewoontedier in ons naar boven. Elke verandering, hoe klein ook, roept een bepaalde weerstand bij onszelf op. We voelen dat aan alsof dit minder goed is, of zelfs ronduit slecht. Naar welke kant ben jij bereid te kijken: naar datgene waarvan je bang bent te moeten opgeven of naar de 'nieuwe' kant, die waar er je iets te wachten staat dat je nog niet (helemaal) kent, iets dat je (nog) niet onder controle hebt?

'Een open geest houden met groeipotentieel leidt ertoe dat je bij veranderingen ook voordelen kan merken die je anders nooit had leren kennen. Dit maakt je sterker naar de toekomst toe.' 

Een open geest houden met groeipotentieel leidt ertoe dat je bij veranderingen ook voordelen kan merken die je anders nooit had leren kennen. Dit maakt je sterker naar de toekomst toe.
Neem nu de situatie waarin we momenteel in België, en bij verdere uitbreiding Europa en de rest van de wereld, zitten: de overheid legt maatregelen op om zoveel mogelijk binnen te blijven, in uw eigen kot, en dit om besmettingen met het Corona-virus te kunnen indijken.
Uiteraard is dit een goede maatregel want onze gezondheid dient altijd op de eerste plaats te komen. Voor jezelf is dit echter een aanpassing, er wordt immers iets nieuw van je gevraagd: je dient nu elke dag, de hele week door en voor zo lang deze maatregelen van kracht zijn, je huishouden te combineren met je werk, dat meer dan waarschijnlijk zich ook verplaatst heeft naar je eigen kot. Voor sommigen, misschien ook jij, is dit moeilijk om mee om te gaan. Je bent je structuur kwijt, je dagelijkse routine, je ritme. 

Johan Cruyff, je kent hem wel, die bekende Nederlandse oud-voetballer, zei ooit: "Elk nadeel heb een voordeel". Wat is jou voordeel hierbij? Geraak je er echt niet uit, denk dan even naar welke kant je op kijkt. Of zoek hulp, dit kan tegenwoordig ook online, zodat je voor jezelf weer meer openingen creëert en de dingen onder controle leert te krijgen.

Hou je gezond en wel,
Ine