Bewuster omgaan met je bewustzijn

16-10-2020

Onderzoek aan de Universiteit van Harvard heeft uitgewezen dat we 47% van onze tijd 'afwezig' zijn. We zijn met andere woorden niet bezig met datgene waarmee we denken bezig te zijn. Verbluffend getal, niet?

Dit hoeft echter niet negatief te zijn: onze geest heeft namelijk afwezige tijd nodig om de opgedane kennis en ervaringen te archiveren. Het is in deze tijd, zo is ook gebleken uit het onderzoek, dat we creatiever worden en we onszelf als het ware de kans geven om nieuwe ideeën te laten vormen. Geef toe, wanneer heb je je beste ideeën al gekregen? Wanneer je er niet bewust mee bezig bent!
Je kan het ook anders verwoorden: ben je jezelf aan het forceren en je hersenen bijna aan het pijnigen om je idee van het jaar te krijgen... dan blijf je achter zonder iets. Je idee, dat geniale ding, dat je net nu zó hard wou, neen, het komt niet... 

'Té veel moeite doen is net zoals in de sport té geforceerd en alles met té is te-veel.'

Je zou kunnen proberen om die 47% naar beneden te krijgen en toch is een betere strategie om bewuster te leren omgaan met je bewustzijn. Zo leer je jezelf om je aandacht beter te richten en focus en zelfcontrole te houden. 
Je kan al starten met het besef dat je de helft van de tijd niet bewust (lees: aandachtig) bezig bent met wat je doet. Ken je het voordeel ervan, dan sta je jezelf al eens makkelijker toe om bv. te dagdromen of afgeleid te worden door banale dingen. Laat je geest gerust eens op wandel gaan - het zgn. mind wandering - zodat die op tijd en stond ook eens een pauze kan nemen en ontladen zodat die je nadien beloont met meer creativiteit en extra energie om haar aandacht te kunnen geven aan datgene waar je bewust aan wil werken.

Uiteindelijk is dit net zoals bij sporters: constant sporten put je lichaam uit. Rust is dus even belangrijk als trainen. In het wielrennen bestaat er een uitdrukking die zegt: in bed win je je koers!
Hetzelfde geldt voor je geest...

Veel wandelplezier,
Ine