Een fan in de organisatie

20-05-2023

Onlangs heb ik in een bedrijf een leiderschapstraject geleid voor een nieuwe leidinggevende. Waarover we het dan hebben, zijn onder andere de verschillende leiderschapsstijlen en wanneer je welke toepast zonder jezelf als persoon daar in te verliezen, hoe je kan omgaan met conflicten en op welke manier je evaluatie- en functioneringsgesprekken aanpakt. Het start vanuit de theorie terwijl het vooral toch gaat over de praktijk, waarbinnen het coaching aspect heel erg naar voor komt. Het is dus niet louter een training.

Dit gezegd zijnde, op het einde van het traject volgde er een gesprek met de coachees' eigen leidinggevenden. Er werd vrijuit gepraat over hoe het is gelopen, wat de coachee ervan heeft opgestoken, enzovoort. Op een bepaald moment nam de hoogst geplaatste leidinggevende het woord en begon haar ervaring te delen in hoe ze de coachee tijdens het traject heeft zien groeien, zaken heeft zien aanpakken in de rol van leidinggevende... kortom, allemaal positieve dingen werden er benoemd en dan moest 'den bloemeqee' nog komen...

'We geven nogal gemakkelijk een compliment aan iemand anders, maar eentje ontvangen? Ho maar, het feit dat iets goed is gegaan, wijten we dan nogal graag aan iets of iemand anders.'

Plots zei ze: 'Ik stond er met momenten van versteld, zelfs in die mate dat ik dacht 'Wauw, dat wil ik ook zo kunnen''. Ik zat daar met een grote glimlach en vol trots, terwijl ze verder ging en vertelde dat ze dat tussendoor ook al had aangehaald bij een collega binnen het bedrijf, wiens teamlid ik eerder ook al heb gecoacht, en die antwoordde: 'De coach die je daar hebt, is dat Ine? Ja, dan begrijp ik dat je dat zegt!'

Bam! Niet dat ik moeite heb om een compliment te aanvaarden, eentje zoals dit doet me echt wel groeien. 'Allez tof seg', reageerde ik, 'dankjewel, dat doet me plezier! En vooral ook om te weten dat ik een fan heb in de organisatie!' (opnieuw grote glimlach)

Feedback is één van de pijlers waarop zelfvertrouwen steunt. Die op de juiste manier laten binnenkomen en verwerken is cruciaal om je zelfvertrouwen mee te doen groeien. Het had hier heel gemakkelijk geweest om te zeggen dat de mensen die ik heb gecoacht, het echte werk hebben gedaan, dat ze zelf de juiste reflecties hebben gemaakt, ermee aan de slag zijn gegaan en wat nog meer allemaal. Uiteraard was dat allemaal het geval! Maar dat zou hier naast de kwestie zijn geweest, want waar het echt om ging, was dat men mij een compliment wou geven over mijn aanpak.

We geven nogal gemakkelijk een compliment aan iemand anders, maar eentje ontvangen? Ho maar, het feit dat iets goed is gegaan, wijten we dan nogal graag aan iets of iemand anders. Terwijl het véél makkelijker en zelfs opbouwender is voor je zelfvertrouwen om heel eenvoudig gewoon 'dank u' te zeggen. 'Dank u' en een grote glimlach, want ook de glimlach stimuleert de aanmaak van hormonen die je goed doen voelen.

Wil je zelf ook leren hoe je je zelfvertrouwen kan stimuleren of heb je misschien nood aan een meer doorgedreven training rond assertiviteit? Neem geheel vrijblijvend eens contact met me op en ik ga graag samen met jou na wat het best bij je past.

Ik wens ook jou veel fans,
Ine