De beste manier om de toekomst te voorspellen

20-07-2020

Het is je ongetwijfeld ook al eens overkomen dat je een keuze wil maken en dit laat afhangen van wat het resultaat ervan in de toekomst zal geven, toch? 
Denk bijvoorbeeld aan studenten, net afgestudeerd van het middelbaar, die wikken en wegen over hoe hun toekomst er zal uitzien: wat doe ik graag? Waar kan ik iets mee bereiken? Wat geeft job zekerheid? Het zijn onnoemelijk veel vragen die opduiken en niet op alles kan een duidelijk en gepast antwoord worden gegeven.
Of een beslissing die je zelf dient te nemen in het dagelijkse leven, gaande van iets te willen aankopen dat je wel leuk vindt maar eigenlijk niet echt nodig hebt tot misschien wel een grote investering doen waarvan je veel dingen mooi worden voorgesteld en je veel twijfels hebt over hoeveel het zal opbrengen. Of solliciteren voor een andere job maar is het gras dan wel groener aan de overkant?

Wat er ook van zij, de toekomst op zich kan niet worden voorspeld... je hebt er echter wel je eigen invloed op. Inderdaad, je leest het goed: jij hebt invloed op je eigen toekomst. Is dat niet handig?

Abraham Lincoln, ex-president van de Verenigde Staten, nam hiervoor ooit de befaamde uitspraak in de mond:

'De beste manier om de toekomst te voorspellen, is de toekomst zelf bepalen'

'Ja, ja', hoor ik je al denken, 'het zal wel zijn...'
En toch, denk eens terug aan iets dat je graag wou doen en uiteindelijk ook hebt gedaan.
Op welke manier is dit idee naar voor gekomen? Hoe sterk was je drang of je motivatie om dat te bereiken en wat heb je gedaan om datgene te bereiken wat je graag wou doen? 

Hier komen dan de finale vragen: wie heeft dit doel bepaald? Jij. Wie heeft bepaald welke stappen te zetten? Jij. Wie heeft de stappen ook effectief gezet? Jij. Dus wie heeft jouw toekomst bepaald? Jij.

Onderneem je zelf actie, dan kom je in beweging en eens in beweging ben je steeds dichter bij het bereiken van je doel.

I rest my case :-)

Liefs,
Ine