Deelnemen of winnen?

22-07-2021

Wat doet een atleet als die naar de Olympische Spelen mag?
Heel hard juichen, roepen, in de lucht springen... ja, zich even helemaal laten gaan :-)
En dat is op dat moment zeker gepast!
Net omwille van de grootsheid en het tijdstip van de Spelen - slechts één maal om de vier jaar - is het voor veel sporters het hoogst haalbare dat er bestaat in de sport.
Maar wat betekent dan dat 'haalbare': betekent dat dat het doel is bereikt door er aan te kunnen deelnemen, neemt men deel om ervaring op te doen met het oog op de volgende olympiade of gaat men voor een bepaald resultaat te behalen en mogelijk zelfs eremetaal?

Vergelijk het met promotie maken op het werk. Stel dat je bent geselecteerd om een hogere functie te mogen uitoefenen (of misschien heb je dit al ervaren), wat brengt je dat dan bij? Uiteraard ben je blij met die kans of opportuniteit die zich aanbiedt maar wat dan verder: die job je eigen maken zodat je daarin functioneert zoals het bedrijf van jou verwacht of ga je ook daar voor een eigen aanpak, iets waarin je je zo goed mogelijk wil profileren en als het kan zelfs het maximale eruit halen dat erin zit?

Misschien ben je wel een zelfstandig ondernemer, iemand met een eigen zaak. Ben je dan tevreden met hetgeen je dagelijks, wekelijks en maandelijks draait van omzet of ga je net die stap verder en daag je jezelf steeds uit om dromen achterna te jagen, opportuniteiten te creëren en daarop in te spelen, jezelf en je onderneming steeds verder te ontwikkelen?

'Draai of keer het hoe je wilt, de vraag blijft voor iedereen dezelfde: wil je deelnemen of winnen?'

Draai of keer het hoe je wilt, de vraag blijft voor iedereen dezelfde: wil je deelnemen of winnen?
En daar is het: je komt op het kantelpunt dat ambitie kan worden genoemd. De ambitie die je hebt om verder te gaan, jezelf uit te dagen steeds hogere doelen te stellen en wat eens onmogelijk leek, te bereiken.
Wil je dat doen, dan is zelfvertrouwen het hoogste goed. Je kan daar aan werken, al dan niet onder begeleiding van een mental coach, want het brein is trainbaar net zoals je lichaam dat ook is.
Wil je dat niet doen, dan is dat uiteraard ook prima. Al blijf je dan voor altijd een deelnemer, nooit een winnaar.

Let the Games begin,
Ine