Doorzettingsvermogen

27-03-2023
Wekelijks ga ik langs bij een groep jonge beloftevolle sporters, om hen te ondersteunen in hun ontwikkeling naar het hoogste prestatieniveau. Zoals steeds werk ik daarbij met het Action Type®, waarmee ik hun persoonlijkheidsprofiel - en meer bepaald, hun sport-actie-profiel - bepaal. Zo leer ik al sneller doorhebben welke kronkels er zich in hun hoofd bevinden, wat de verklaring is van hun gedrag, hoe hun motoriek in elkaar zit en vooral, wat ze nodig hebben om vrij te blijven presteren.

Een volgende wedstrijd komt er binnenkort aan waardoor er meer gericht wordt getraind op de verschillende oefeningen. De ene kan daar al wat beter mee om dan de andere, terwijl ze wel allemaal naar hetzelfde doel toewerken: een zo goed mogelijke prestatie voor zichzelf neerzetten. De aanpak daarvoor is al in zoveel boeken verschenen: da's maatwerk, gericht op de sporter zelf! En dat is waar mijn rol perfect in past.

Tijdens de training merken zowel de trainer van het team als ikzelf op dat er één iemand is die in zijn gekende valkuilen dreigt te stappen en neigt toe te klappen, zich af te zonderen, bij zichzelf op zoek te gaan naar antwoorden die hij zelf niet kan vinden en vooral, niet te trainen. En niks doen, is stilstaan of zelfs achteruit gaan, vooral in de sport.

'Die kronkels in zijn hoofd kan ik niet letterlijk weten natuurlijk, maar net doordat ik zijn profiel zo goed ken, weet ik dat dat genre van kronkels wel een groot effect kan hebben én waarop er dan dient te worden ingespeeld om hem antwoorden te geven zodat hij, kort gezegd, minder gaat twijfelen en meer zelfvertrouwen kweekt.'


Ik besluit om me de rest van de training wat meer in zijn buurt te houden en speel constant in op wat hij nodig heeft om hem vooral letterlijk in beweging te houden en hem blijvend te triggeren naar een volgende poging om iets in te oefenen. Net door zo gericht in te spelen op wat hij qua sportpersoonlijkheid nodig heeft, lukt het hem om bezig te blijven, al is hij uiteraard wel zelf diegene die beweegt!


Op het einde van een training heb ik nogal eens de gewoonte om elkeen te laten benoemen wat ze goed vonden van zichzelf tijdens de training, over wat ze tevreden zijn en ook, wat is hetgeen waar ze zelf nog wat meer aandacht aan willen besteden. Ook nu weer stel ik de vragen en de meesten antwoorden vrij snel. Die ene sporter geeft aan dat hij er wat moet over denken en zegt uiteindelijk: 'Ik weet niet waar ik tevreden over kan zijn want ik vond mijn training eigenlijk niet zo goed.' Ik ga er kort mee in gesprek en vraag of ik vanuit mijn invalshoek iets mag benoemen. 'Doorzettingsvermogen,' zeg ik, 'daar mag je tevreden over zijn want vandaag heb je getoond dat je goed kan doorzetten op momenten dat je twijfel opkomt!' Hij kijkt me wat verbaasd aan, niet verwachtend dat ik überhaupt iets positief had kunnen zeggen. 'Ja,' zegt de trainer, 'dat klopt helemaal, dat is mij ook opgevallen en dat vind ik écht wel het juiste om hier te zeggen.'

Terwijl de anderen naar de kleedkamer gaan, praten we nog kort even verder en de jongen vertelt waar hij mee zit, wat hem doet twijfelen en wat dus in feite die kronkels zijn in zijn hoofd... iets wat ik niet letterlijk kan weten natuurlijk, maar net doordat ik zijn profiel zo goed ken, weet ik dat dat genre van kronkels wel een groot effect kan hebben én waarop er dan dient te worden ingespeeld om hem antwoorden te geven op zijn kronkels zodat hij, kort gezegd, minder gaat twijfelen en meer zelfvertrouwen kweekt.

Wil je graag ook je eigen persoonlijkheidsprofiel leren kennen, inclusief je sterktes, valkuilen en meer zodat je kan doorzetten op momenten waarop jouw eigen kronkels zich komen moeien? Neem dan zeker eens contact op en wie weet kan ik binnenkort jouw maatwerk aanleveren. Want zelfkennis is één, weten wat ermee te doen is een volgende, nog veel interessantere stap. Het is immers die stap die je dichter brengt naar je ambitie!


Zet maar door,

Ine