Help, de kat is gaan lopen!

21-05-2020

Ken je Garfield nog? Die luie met streken vervulde kat? Onze kat ziet er helemaal niet uit zoals Garfield (hoewel, qua stevigheid kan dat tellen) maar heeft er wel geregeld de streken naar en lui... dat zijn veel katten, niet?
Alleszins, onze kat is opgevoed in en rond het huis. Hij (het is een kater) mag buiten maar enkel aan de les en achter in de tuin. In het begin leek dat raar, zo gaan wandelen met je kat in de tuin. Ondertussen zijn we het gewoon en hij schikt er zich ook in. Zitten we op het terras, dan ligt hij steeds in onze buurt mee te genieten van de buitenlucht. Het spaart alleszins zijn leven, we hebben immers al een kat verloren toen die had getracht de straat over te steken...

Stilaan worden de corona-maatregelen versoepeld. Iedereen begint dit gaandeweg te ervaren als een verademing en dat moet ook onze kat hebben gedacht... 
Mijn dochter stond in de voordeur met iemand buiten te praten toen ze plots als een schicht in de nacht onze kat zijn vrijheid zagen nemen en in volle spurt naar buiten liep. De deur stond open alsof de maatregelen voor hem ook versoepeld werden en daar maakte hij gretig gebruik van.
"Mama, help, de kat is gaan lopen!", klonk het plots. In een mum van tijd stonden we allen buiten in de tuin, langs de straat, enfin, we stelden ons tactisch op zodat we hem snel weer konden vinden. Uiteindelijk was hij de tuin bij de buren opgelopen en konden we hem na wat leek op een heen-en-weer-spelletje, bij de lurven nemen en veilig en wel in onze armen sluiten.
Mijn dochter stelde ik daarna de vraag: "Wat heb je hier nu uit geleerd?"
"Dat ik er nog steeds moet op letten dat de deur toe is", was haar antwoord.

'Als mens beschikken we ook over een dierlijk instinct dat steeds op zoek is naar vrijheid, wat dat ook mag betekenen.'

Dit voorval heeft mij zelf doen stilstaan bij het gegeven dat we als mensen ook beschikken over een dierlijk instinct dat steeds op zoek is naar vrijheid, wat dat ook mag betekenen. We zijn de afgelopen periode verplicht geweest om zo veel mogelijk binnen te blijven en met zo weinig mogelijk mensen rechtstreeks in contact te komen. Wat meer vrijheid krijgen is dan aanlokkelijk om er ineens met volle teugen van te genieten. Ik ga hier geen pleidooi maken over wie wat wel of niet mag of kan doen, dat is mijn taak helemaal niet. Wel stel ik je graag even de vraag hoe jij staat tegenover het opnieuw verkrijgen van wat meer vrijheid? Hoe heb je de vorige periode beleefd en hoe wil je de komende periode graag (opnieuw) gaan beleven?

Heb je er misschien al eens bij stilgestaan dat je nieuwe dingen hebt ontdekt of nog kan ontdekken die mogelijk voor nog meer vrijheid kunnen zorgen in de toekomst?
Stel je je horizon open, zonder belemmeringen of te denken aan hoe je bepaalde dingen zal realiseren, wie weet komt er dan iets op je pad dat je nooit voor mogelijk had gehad.
Vrijheid in je hoofd, daar gaat het om. Vind je de weg daar naartoe, dan ligt de wereld aan je voeten.

Hou je gezond en wel.
Liefs,
Ine