Het verschil tussen winst en verlies

14-01-2021

Beeld je even in: je bent sporter, wereldtopper in je gebied, komt terug in competitie en in één van je eerste wedstrijden ben je fysiek de beste, lees je de wedstrijd als geen ander, doe je de juiste dingen, alleen... op het laatste en meeste cruciale moment laat je gebeuren wat er gebeurt en word je tweede. Kans gemist.

In kort, is dit het verhaal van Wout Van Aert, één van de wereldtoppers in het wielrennen op de weg en in het veldrijden, op de manier waarop ik één van zijn eerste wedstrijden opnieuw in het veld heb geobserveerd. 

'Zelfvertrouwen is de sleutel om dingen naar je hand te zetten, om zaken te doen op nagenoeg intuïtieve manier want je weet dat je erop kunt vertrouwen dat het goed komt.'

In het interview nadien, zei hij de woorden die de nagel op de kop sloegen: "Ik denk dat ik nog wat zelfvertrouwen miste om te beseffen dat ik deze wedstrijd kon winnen." Neen, Wout, je hoeft dit niet te denken, je mag er zéker van zijn!
Zelfvertrouwen is de sleutel om dingen naar je hand te zetten, om zaken te doen op nagenoeg intuïtieve manier want je weet dat je erop kunt vertrouwen dat het goed komt.

Bij zelfvertrouwen kunnen er mooie dingen gebeuren. 
En toch blijkt uit veel van mijn gesprekken met mensen dat het vaak daar hapert. De ambitie is er wel om iets te bereiken, de kennis vaak ook en dan stropt het. Ok, ik geef toe, in de sport is er vaak ook veel geluk mee gemoeid maar zelfs dat kan je op een bepaald moment gaan afdwingen. 
Zelfvertrouwen op zich is niet iets dat je hocus pocus in één, twee, drie, te pakken hebt. Meestal ligt er nog een andere, meer diepere reden om de hoek die ervoor zorgt dat je dat eigen vertrouwen wel of niet kan opbouwen. Eens je die weet, kan je veel bewerkstelligen want draai het of keer het hoe je wilt, zelfvertrouwen betekent vaak het verschil tussen winst en verlies.

Liefs,
Ine