Hoe goede voornemens volhouden?

26-12-2019

De weken van eindejaar zijn doorgaans dé periode bij uitstek waarin mensen hun goede voornemens voor het komende jaar gaan bepalen. Velen lopen er vol van: "Vanaf januari ga ik (eindelijk) werk maken van …". Uiteindelijk is het slechts een minderheid die zijn goede voornemens ook effectief voor waar aanneemt en er in slaagt om het vooropgestelde doel te bereiken.

Ik krijg geregeld de vraag hoe het komt dat iemand niet in staat is om zijn doel te bereiken, om vol te houden en zijn pad te blijven volgen, ondanks die goede voornemens. 
Eigenlijk is het heel simpel: het zit hem allemaal in de 'hoe'...
Hoe komt dit toch? Kijk eens naar je 'hoe': hoe doe je het, hoe pak je je goede voornemens aan, hoe begin je eraan?

De meesten onder ons hebben het enkel over 'wat' ze gaan doen maar die 'wat' is enkel het vertellen van je goede voornemen. Start eens met te vertellen wat je er effectief mee wenst te bereiken, wat is je uiteindelijke doel? Hoe klaarder je dit voor jezelf kan opstellen, hoe makkelijker je het maakt om je 'hoe' verder uit te stippelen. Je stappen er naartoe is alles wat je nodig hebt om een antwoord te geven op hoe je het allemaal gaat aanpakken.

'Vergelijk het met naar de winkel gaan: hoe pak je dat aan?'

Vergelijk het met naar de winkel gaan: hoe pak je dat aan?
Vertrek je met de fiets of de auto, stop je bij de eerste de beste winkel die je tegenkomt en ga je daar boodschappen doen zonder echt te weten wat je nodig hebt? Of bereid je je hier op voor zodat je weet wanneer en waar je gaat winkelen, wat je allemaal nodig hebt en hoeveel tijd je hiervoor hebt? Is er misschien ook iemand die je er van verwittigt dat je naar de winkel gaat? Of is er iemand die graag met je mee gaat?
Stel jezelf zoveel mogelijk vragen en wanneer je op alles een antwoord hebt, ben je klaar om je goede voornemen ook effectief tot een goed einde te brengen. Enkel een goed voornemen is immers als een droom waar je verder meer dan waarschijnlijk niets mee zal doen ofte de uitspraak 'een doel zonder plan van aanpak is slechts een droom'.

Mijn beste wensen voor het nieuwe jaar en veel succes met het uitwerken van je plan van aanpak!

Ine