Je bent er met je gedachten niet bij

18-02-2021

Het was weer zo van die ochtenden waarbij ik me had voorgenomen om vroeg op te staan zodat ik een heel aantal dingen kon aanpakken maar in de plaats daarvan duwde ik vol geweld mijn wekker af en draaide ik me nog een keer om, om een tijd later mijn ogen pas echt open te doen en op te staan. Dat ik niet goed wakker was, werd snel duidelijk: de doos melk die ik net had geopend wilde ik terug in de voorraadkast zetten, het broodbeleg lag bijna in de kast met tupperware en als ik iets in een andere ruimte wilde halen dan stond ik daar te draaien omdat ik niet meer wist wat ik er ook alweer kwam doen... zucht...

Gedachten zijn zo bepalend maar denk je dan wel altijd? Helaas, ja. Je gedachten kan je niet afzetten. Wat je ermee doet is veel bepalender.  

Mijn dochter had een aantal van mijn stoten gezien, kon er goed mee lachen en sloeg de nagel op de kop: "Mama, ge zijt er precies met uw gedachten niet bij!"
Neen, inderdaad, maar waar was ik dan wel? Nog in dromenland? Nee, want ik was me er wel degelijk van bewust dat ik wakker was. Het leek me eerder nog in zo'n ijle materie, waarin je weet wat je wilt doen en het volledig tegenovergesteld doet. Of zoiets.

Gedachten zijn zo bepalend maar denk je dan wel altijd? Helaas, ja. Je gedachten kan je niet afzetten. Wat je ermee doet is veel bepalender. Die bewuste ochtend deed ik er duidelijk niks mee en dat was toen volledig ok, er gebeurde ook niets ernstigs. Allé ja, het zou minder zijn moest ik eten laten bederven door het niet terug in de koelkast te leggen want dat is verspilling.

Wat doe je dan als je er niet met je gedachten bij bent? Je gedachten er opnieuw bij nemen, simpel. Het zit hem in je bewustzijn: ben je je bewust van je gedachten of dat je, zoals ik toen, er niets mee doet? Je kan gewoon wachten tot de helderheid in je hoofd vanzelf terug komt maar je kan evengoed een shortcut nemen en er zelf bewust mee aan de slag gaan. Dit is net hetzelfde als wanneer je je focus, je concentratie, verliest wanneer je met een belangrijk ontwerp bezig bent of in een wedstrijd zit. 

Tot slot zit er ook veel vervat in hoe je je voorbereiding hebt aangevat. Op tijd gaan slapen is er daar zo één van ;-)

Enjoy,
Ine