Mindset switch

25-01-2023
Wat doe je als je iets wilt veranderen om niet meer te krijgen wat je altijd al hebt gekregen en waar je - cru gezegd - vanaf wilt? Je kan proberen je gedrag aan te passen en dat trachten vol te houden. Juist?

Velen zullen zeggen van wel. En jawel dat klopt deels maar niet helemaal. Want waar het echt om gaat is je mindset. Het is die dat je moet aanpassen! Doe je dat niet, dan zal je na een tijd je gedrag te hebben aangepast toch weer terugvallen op je oude gewoontes... en krijg je opnieuw wat je altijd al hebt gekregen.

Maar wat is mindset eigenlijk? Letterlijk vertaald betekent het 'overtuiging'. Het is de overtuiging, een gedachte, die je in je hoofd steekt en die ervoor zorgt dat je doet wat je doet.

Zo waren we in de zomer van 2010 met ons gezin op vakantie in California. Dagelijks maakten we uitstappen naar allerlei toeristische en minder toeristische trekpleisters. Ook de klassiekers van de nationale parken passeerden er de revue. Zo'n park is meestal het best te voet het beste te verkennen. Op een bepaalde dag gingen we met de kinderen een bergachtig wandelpad op. We waren allen goed uitgerust met goed schoeisel, de juiste wandelkledij aangetrokken inclusief hoed of zonnepet - het was er warm - en voldoende drank en wat versnaperingen in de rugzak.

'Het was de overtuiging die haar die emotie deed voelen, waardoor ze dat gedrag stelde.' 

Nu zat er een bepaalde overtuiging in het hoofd van mijn oudste dochter dat wandelen - vooral in de bergen - niks voor haar was, ze niet tegen de warmte van de zon kan en het veel aangenamer vertoeven is op een rustige plek bij de mobilhome. Nu ja, zo kunnen we geen land verkennen natuurlijk.

Maar wat gebeurde er toen? We waren nog maar net vertrokken en die overtuigende gedachten begonnen in haar hoofd te spoken, begonnen een eigen leven te leiden en hopla, daar was het: een koppige dochter van 8 jaar oud die een gezicht begon te trekken alsof er een donderwolk over haar heen hing, volledig dichtklapte waardoor iets zeggen niet meer lukte en met een zéér gedecideerde stap het pad verder zette. Het was zelfs een zodanig stevige stap dat ik achter haar bijna al lopend moest te werk gaan. 

Even verderop passeerden we een gezin met een jongetje die even pauzeerden. De moeder zei: "Wauw, die meid stapt goed door, knap van haar hoor!" Ik zag er nog wel de grap van in en antwoordde dat het haar boosheid om te wandelen is dat haar zo doet doorstappen. "Ow," antwoordde ze, "nou ja, da's ook een goeie reden, hé." Dat was inderdaad een goeie reden, alleen moesten we haar wel bij weten te houden...

Het was de overtuiging die haar die emotie deed voelen, waardoor ze dat gedrag stelde.

Ondertussen is ze een volwassen dame en is de overtuiging van toen al wat getemperd, maar toch.

Dat is wat ik bedoel dat met alleen je gedrag aan te passen, dat dat niet helpt. Het is de mindset die je moet aanpakken om er écht iets aan te kunnen doen.

Wil jij je mindset aanpakken om echt goed te leren presteren, dan weet je dat je mij kan contacteren.

Goeie mindset,

Ine