Randvoorwaarden om in gang te geraken

23-04-2024

Ja, het is me al wat geweest met dat weer van tegenwoordig... maartse buien, aprilse grillen, de ijsheiligen die nog (kunnen) langskomen - mijn grootvader plantte nooit nieuwe plantjes vooraleer de ijsheiligen waren gepasseerd. Als ik het me goed herinner, gingen de plantjes pas in de grond ergens halverwege of eind mei 'want het zou 's nachts nog altijd eens kunnen vriezen en dan gaan de plantjes al meteen kapot'. En zowaar, deze ochtend lag er een pel ijs op het drinkwater van onze kippen. Een oude wijsheid komt al eens boven... 

Al kunnen het ook randvoorwaarden zijn waarmee wordt rekening gehouden om tot in actie te komen. Zo is dat ook van toepassing bij een groot deel onder ons. Misschien herken je het wel: iets willen doen en het toch maar steeds uitstellen omdat het nog niet de moment is, de opgave nog te groot lijkt, het nog te veel moeite lijkt om te doen, het kost te veel tijd en energie... noem het hoe je het zelf wilt, punt is dat het niet gebeurt. Je stelt maar uit en uit, tot er een moment komt waarop je het toch doet en het je wonderwel weinig of geen moeite lijkt te kosten. Ook al eens meegemaakt? 

'In no-time nam ik het poetsgerief en op 'nen-ip-en-ne-wip' waren de ruiten opgelapt aan het blinken, woohooh! En wat nog meer was, het was alsof het me allemaal amper moeite kostte en ik er véél minder tijd aan had gespendeerd dan dat ik dacht dat het me zou kosten.'

Kijk dan eens terug naar wat er vooraf is gebeurd, met andere woorden, wat je de aanzet heeft gegeven om er nu wél aan te beginnen. Mogelijk gaat het daar om randvoorwaarden die zijn ingevuld geweest - waarvan je je al dan niet bewust was - die nodig waren om eerst te gebeuren alvorens je zelf in actie kon schieten.

Een voorbeeld uit eigen rang (ik beken...): het kan soms lang - en dan bedoel ik écht lang - duren eer ik thuis de ramen kuis langs de buitenkant. Er passeren gerust al enkele maanden en dan komt het... weeeeken kan ik mezelf er in ergeren dat ze vuil zijn en ik ze dringend eens moet kuisen. Je zou dan denken: 'Ik kuis ze en daarmee klaar!' Maar nee hoor, elk weekend dat erop volgt, neem ik mezelf voor om er aan te beginnen en telkens komt er iets anders tussen dat ik - uiteraard - voorrang geef. Er effectief aan beginnen, is nog net die stap te ver, te moeilijk of wat dan ook. Tot enkele weekends geleden mijn man eerst de overkapping van ons terras de jaarlijkse poetsbeurt begon te geven en daarop het terras aanpakte waardoor het er plots weer heel wat netter, klaarder, meer zomers begon uit te zien. De zon die toen scheen deed er ook deugd aan. En ja hoor, dat was wat ik nodig had! Dat waren mijn randvoorwaarden die eerst dienden ingevuld (of uitgevoerd) te worden om mezelf in gang te krijgen: in no-time nam ik het poetsgerief en op 'nen-ip-en-ne-wip' waren de ruiten opgelapt aan het blinken, woohooh! En wat nog meer was, het was alsof het me allemaal amper moeite kostte en ik er véél minder tijd aan had gespendeerd dan dat ik dacht dat het me zou kosten.

Loop je ergens vast of zie je de opdracht die je wilt uitvoeren als een berg voor je uitleggen waardoor je helemaal niks meer doet, ga dan eens na of er bepaalde randvoorwaarden zijn die (mogelijk) voor jou eerst dienen te worden aangepakt of uitgeklaard waardoor je wél tot die bepaalde actie kan overgaan. En vind je ze zelf niet ook al weet je dat dit ook op jou van toepassing is, neem gerust contact op en we zoeken er samen achter.

Veel succes,
Ine