Vrijheid is in zicht

21-05-2021

Steeds vaker horen we in berichtgevingen allerhande, mensen schreeuwen om vrijheid. "We willen onze vrijheid terug", "we willen terug kunnen leven", "we willen kunnen genieten van onze jeugd", enzovoort. Ik stel me daar dan telkens de vraag bij wat elkeen van hen daarmee bedoelt. Niet dat ik het niet begrijp, wel dat zo'n uitspraak een verschillende betekenis kan hebben voor elke persoon die roept dat hij zijn vrijheid terug wilt.
Onlangs zat ik in een opleiding - als mental coach blijf ik mezelf nog steeds uitdagen om verder te blijven ontwikkelen in hetgeen ik doe - en op een bepaald moment zei de trainer: "Als ik het woord 'vrijheid' zeg, wat betekent dat dan voor jou?" Elke deelnemer begon een eigen definitie van het woord vrijheid te formuleren. Het werd meteen duidelijk dat dit voor iedereen effectief iets anders kan betekenen. Iedereen reflecteerde dat woord ook op zichzelf en wat vrijheid voor henzelf meebrengt. Toen kwam ik aan de beurt en vertelde dat bij het woord 'vrijheid' ik telkens terugdenk aan een uitspraak die Nelson Mandela ooit deed. Nelson Mandela vocht jarenlang tegen racisme en apartheid in zijn land en werd na een gevangenschap van 27 jaar de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika. Over die gevangenschap zei hij dat men kon doen met hem wat men wou maar dat men er nooit in is geslaagd om hem zijn vrijheid af te nemen. "Want," zei hij, "ik bleef vrij om te denken wat ik wou!"

'In je eigen hoofd kan je je bewegen zoveel je wilt. Belangrijk hierbij is uiteraard wel dat je dit op een positieve manier doet.' 

Ik geef toe, toen ik dit de eerste keer las, had ik er zelf mijn bedenkingen bij. Tot wanneer ik het vanuit zijn standpunt begon te bekijken en me vanuit zijn situatie deze quote herhaalde. Want waar draait vrijheid om? Is dat iets materialistisch? Iets fysiek? Iets deontologisch? Iets ...? 
Door hierbij stil te staan vanuit zijn gegeven als gevangene, begreep ik pas echt waar vrijheid om draait. We bepalen zelf waar we aan denken en wanneer we dat doen. Je eigen controle over je gedachten nemen, hoe fijn is dat? En stel dat je jezelf ook nog eens kan trainen om je gedachten in die mate te vormen zodat je je écht vrij voelt ondanks de beperkende bewegingsvrijheid tijdens de huidige pandemie of zoals in Nelson Mandela's situatie toen, in gevangenschap.

In je eigen hoofd kan je je bewegen zoveel je wilt. Belangrijk hierbij is uiteraard wel dat je dit op een positieve manier doet. Jezelf meenemen in negatieve gedachten, is jezelf meenemen in een negatieve spiraal. Je gedachten bepalen immers hoe je je voelt en gedraagt. De juiste aanzet geven vanuit een positieve gedachte is dus cruciaal. Het hoeft niet noodzakelijk 'happy-happy-joy-joy' te zijn, een realistische benadering van de dingen die je tegenkomt is al een goede aanzet. En bedenk dat met de vrijheid in je hoofd, de weg naar vrijheid in het gaan en staan ook in zicht komt.

Liefs,
Ine