Waar heb jij invloed op?

29-12-2023

Het komt meer dan eens voor dat ik in gesprek met mensen bots op een aantal aspecten uit, algemeen genomen, hun leven, waar men halsstarrig tracht controle over te nemen. Gedurende een langere periode heeft men al allerlei zaken uitgeprobeerd en toch lukt het niet. Frustraties vaak ten top!

Vaak weet men maar al te goed waar het schort - motivatie, doorzettingsvermogen, niet weten hoe aan iets te beginnen of waar de info te zoeken en het dan maar opgeven nog voor men goed en wel ís begonnen, enz. - en toch loopt men telkens tegen hetzelfde punt aan waar men uiteindelijk... het opgeeft... moedeloos wordt... of gefrustreerd... kwaad... angstig... ik kan hier nog wel even doorgaan...

Waar het in vele gevallen écht om gaat, is de vraag waarop men invloed wilt uitoefenen: op dingen waar men zich verbonden mee voelt of op dingen waarop men écht vat heeft. Misschien denk je nu wel dat dat hetzelfde is. Ja, dat is wat diegenen aan wie ik dit principe heb uitgelegd, ook in eerste instantie vaak dachten. Toch is niks minder waar.

Om ineens een shortcut te nemen naar waar het om gaat: het enige waar je écht vat op hebt, dat zijn je gedachten, je gevoelens en je eigen gedrag. Kortom, al datgene dat uit jezelf komt, jawel! En eens je dan nog je eigen mechanismes kan blootleggen en weet waar te verbeteren, dan pas kan je iets doen aan datgene waar je telkens opnieuw tegenaan botst en het misschien wel opgeeft, of moedeloos wordt, of gefrustreerd, of kwaad, misschien wel angstig...

Denk je er deze periode van het jaar misschien aan om bepaalde voornemens te maken voor het komende jaar, maak dan eens voor jezelf de oefening: zal je je invloed nemen op zaken waar je je betrokken bij voelt of op diegenen waar je echt vat op hebt? Merk je dat je jezelf ergens blokkeert om er volledig mee verder te gaan, kijk dan eens naar je eigen gedachten ten aanzien van dat goede voornemen. Lukt het je niet helemaal om je eigen patronen bloot te leggen of weet je niet waarop of hoe je kan verbeteren, neem dan gerust contact op en ik help je graag verder.

Dit is alvast mijn cadeautje aan jou om er een prachtig 2024 van te maken!

Fijne feesten :-)

Ine