Wat te doen bij spanningsklachten?

25-06-2020

Hmm... ontspannen? Juist! En hoe dan? Daarvoor geeft men meestal een aantal standaard mogelijkheden: gaan wandelen, fietsen, een boek lezen, sommigen hebben baat bij kuisen (jawel, die zijn er ook), sporten, noem maar op, het zijn allemaal dingen die je kan doen ter ontspanning. Wie weet ben je misschien wel iemand die bij ontspanning een goede massage in gedachten heeft.

En wat als ik je vertel dat er zoiets bestaat als een inwendige massage? Een massage die je eigen lichaam je kan geven en tegelijkertijd inwerkt op de zones in je lichaam die effectief onder spanning staan. Bestaat niet denk je? Jawel, hoor!
TRE® is de naam, meer bepaald Tension Releasing Exercises ofte spanningsreducerende oefeningen.

'Ken je de uitdrukking 'de daver op het lijf krijgen'?

Ken je de uitdrukking 'de daver op het lijf krijgen'? Kan je je een moment herinneren wanneer je zelf de daver op het lijf had en, vooral, wat je toen deed? De meesten onder ons proberen dat zo snel mogelijk onder controle te krijgen, spannen zich op de een of andere manier op om die daver terug weg te duwen. Net dat is het tegenovergestelde van wat je lichaam je in feite aangeeft. Je hebt een natuurlijke reflex gekregen - de daver - en die heeft een reden, namelijk de spanning uit je lichaam te lossen. Forceer je je op alle mogelijke manieren om die daver tegen te gaan, dan ga je de spanning opslagen, met alle gevolgen van dien. 
Dit is een voorbeeld van een acuut stressmoment. Langdurige, chronische stress is een langdurig, chronisch opslagen van spanning. Vroeg of laat gaat je lichaam hier ook op reageren en spanningsklachten gaan ontwikkelen.

Bij TRE® gaan deze oefeningen je natuurlijk reflex mechanisme in je lichaam op een veilige manier stimuleren zodat je lichaam de opgeslagen spanningen rustig kan lossen. Het is m.a.w. de meest natuurlijke ontspanningsmethode vermits het volledig je eigen lichaam is dat zal werken op de plaatsen waar je de meeste spanning hebt opgeslagen. Want het is bv. niet omdat je nekpijn hebt, dat dit per definitie met een probleem in je nek heeft te maken. Dit kan evengoed een spanningsprobleem in je rug zijn waardoor je jezelf in je houding wat gaat compenseren zodat uiteindelijk je nek een pijnreactie maakt. 

Lichaam en geest hangen samen. Wat dat betreft zal je je mentaal ook veel beter voelen wanneer je lichaam niet meer die spanningsklachten heeft. Voel je je mentaal beter, dan sta je ook veel meer open om, i.g.v. coaching, je stappen effectief te zetten.

Belangrijk hierbij te weten is dat TRE® op geen enkele manier een medische behandeling kan vervangen. Het heeft al wel zijn nut bewezen ter ondersteuning er van. TRE® wordt immers wereldwijd al door miljoenen mensen gedaan en de klachten die met deze methode kunnen worden verholpen of sterk teruggedrongen, zijn legio. Ook sporters kunnen er baat bij hebben.
Het aanleren zelf dient te gebeuren door een gecertificeerd TRE®-provider (en daarvoor ben je bij In2Mental aan het juiste adres) zodat je goed weet waar je op dient te letten en waar je mee bezig bent. Het aanleren van zelfregulatie is in die zin zeer belangrijk zodat je, eens je de werkwijze goed onder de knie hebt, dit zelf levenslang kan blijven toepassen waar en wanneer je maar wilt en er behoefte aan hebt. Handig, toch?

Benieuwd of het iets voor jou zou kunnen zijn? Contacteer me gerust voor meer informatie en we klaren het voor je uit.

Veel liefs,
Ine