Wat zijn overtuigingen waard?

22-11-2021

Alles! Heel simpel... en tegelijkertijd ook niet. Overtuigingen zijn immers de motor van ons gedrag. Ze bepalen hoe je je voelt en wat je doet. 'Ja, ja,' hoor ik je al denken, 'ik bepaal zelf wel wat ik doe!' Inderdaad, jij bepaalt zelf wat je doet want het zijn ook jouw eigen overtuigingen. Hoewel... Laten we even naar de essentie gaan en het hebben over wat overtuigingen precies zijn: een overtuiging is datgene dat je tegen jezelf (in gedachten) zegt en dat je gelooft dat dat zo is. En nu komt het, al sinds we geboren zijn worden we onbewust reeds vol overtuigingen gestoken door de mensen die ons omringen. Onze ouders, opvoeders, leerkrachten, trainers, speelkameraadjes en noem maar op, zij hebben allemaal hun inbreng in hoe we zelf als persoon in het leven staan en beïnvloeden op die manier waar we in geloven. 

'Hoe fijn zou het zijn als je ontdekt dat je in feite een heel andere mening bent toegedaan dan je eigen overtuiging?'

Onze opvoeding is dus van zeer grote inbreng in onze overtuigingen. We creëren daarmee een eigen beeld van de wereld om ons heen en dat zorgt er meteen voor dat we als mens heel verschillend kunnen reageren op eenzelfde situatie. 

Ga eens na wat bijvoorbeeld jouw mening is over wat je uitstraalt als persoon of hoe je je gedraagt in bepaalde situaties. Of een ander voorbeeld, wat betekent werken voor jou? Vooral je eigen mening over jezelf, kan een mening zijn die je hebt bepaald als dat is zo en niet anders ofte zo ben ik nu eenmaal. Stel die mening over jezelf en dus je overtuiging over jezelf nu eens in vraag: klopt dat wel? Is het echt zo dat het niet anders kan? In veel gevallen volgt er nu een vaststelling dat je met oogkleppen oploopt ten opzichte van jezelf. 

Zo kan het heel eenvoudig zijn dat je als kind van de mensen rondom jou deze mening geregeld hoorde en ze op den duur dus zelf bent gaan geloven. Stel het wereldbeeld dat je rond je hebt hangen eens in vraag, en wie weet waar je uitkomt. Je leert zo je vizier open te trekken en met een andere blik te kijken. Hoe fijn zou het zijn als je ontdekt dat je in feite een heel andere mening bent toegedaan dan je eigen overtuiging? Kan niet, denk je? Oh jawel, kan echt wel hoor! Zet even een andere bril op en de wereld ziet er al heel anders uit. Wie weet beter...

Liefs,
Ine