Ze was aan het vechten met haar gedachten

19-04-2021

De laatste tijd kijken we op vrijdagavond naar het tv-programma The Voice. Het is ideaal om los te koppelen van de werkweek, te ontspannen en geen al te ingewikkelde dingen te zien waarbij je je verstand moet laten werken. Kortom, puur amusement zonder al te veel na te denken en vanuit onze zetel - of vanachter de strijkplank - geven we onze eigen mening over wie welke prestatie neerzet. Daar komen we niet altijd in overeen en verder wordt er ook niet over gediscussieerd. Je mag het gerust catalogeren onder vrijdagavondmoeheid...
Voor diegenen die het programma niet kennen: uit duizenden kandidaten die hun zangtalent willen tonen, worden er een aantal toegelaten om mee te doen aan de televisie-uitzendingen waarbij ze worden ingedeeld in teams. Elk team wordt begeleid door een bekende zanger(es), de zogenaamde coach, tijdens workshops allerhande. Het programma is opgebouwd in rondes waarbij uiteindelijk slechts een handvol deelnemers doorstoten naar de finale. Daarin wordt één deelnemer gekozen als winnaar. Met wat geluk - en vooral veel doorzettingsvermogen -  groeit die nadien zelf uit tot een bekende Vlaamse zanger(es). Zoals we het op een ouderwetse manier zouden zeggen: het is een zangwedstrijd ;-)

'Ze was er zich mogelijk niet van bewust dat ze heel dat proces bij zichzelf creëerde door die allereerste gedachte die in haar hoofd was opgekomen.' 

In de uitzending van afgelopen vrijdag werd er een workshop getoond waarbij een kandidate de opdracht kreeg om een bepaald lied te zingen in de volgende ronde. Vooraf was ze heel gemotiveerd om aan de workshop te beginnen, lichtjes zenuwachtig dat wel maar dat is begrijpelijk en vrij normaal. Maar dan gebeurt het: op het moment dat ze te horen krijgt welk lied ze gaat inoefenen, reageert ze erg angstig. Help! De vrees wordt groter dan haar enthousiasme, de paniek doet haar bijna uit de studio lopen...
De coach van dienst spoort haar toch aan om het eens te proberen. Ze neemt de microfoon en wat eruit komt is, tja, één en al drama. De deelneemster stopt en loopt letterlijk op een paar vierkante meter te ijsberen, weet met zichzelf geen blijf en haar lichaamstaal maakt duidelijk wat er zich aan de binnenkant afspeelt. "Ze is aan het vechten met haar gedachten, jong!", is hetgeen de begeleidende muzikant tegen de coach zegt. Hij vertelt het op een ietwat ludieke manier maar het is de nagel op de kop!

In eerdere blogs heb ik al meermaals beschreven hoe gedachten ons gedrag bepalen. In elke situatie, hoe banaal ook, poppen er gedachten in ons brein die onze verdere reactie vorm geven. Het is vanuit die allereerste gedachte dat we ons op een bepaalde manier gaan voelen en vanuit dat gevoel vloeit ons gedrag voort, dat een gevolg heeft voor de situatie waarin we ons bevinden.

De deelneemster aan The Voice was er zich mogelijk niet van bewust dat ze heel dat proces bij zichzelf creëerde door die allereerste gedachte die in haar hoofd was opgekomen. Tegelijkertijd besefte ze wel dat ze in een situatie zat waarin ze echt wel verder wilde evolueren als zangeres en was ze met zichzelf (lees: met haar gedachten) in strijd om een manier te vinden om uit die lastige situatie te geraken. Ze wilde dat lied niet zingen want had er naar eigen zeggen niet veel voeling mee en aan de andere kant besefte ze dat ze geen keuze had, wilde ze verder doen in de wedstrijd.

Ik moet zeggen, het leverde prachtige beelden op (allé, toch voor mezelf als mental coach) en ik ben ervan overtuigd dat ze alvast uit die eigenste moment veel heeft geleerd wat ze kan meenemen in haar potentiële verdere carrière.

Liefs,
Ine