Zijn er voetgangerslichten in Parijs?

18-10-2019

Parijs is een bruisende stad, een wereldstad waar niet enkel de auto's al toeterend en bumperend door de straten rijden, ook de fietsers eisen er hun plaats op. 
Tussen al dat gewoel lopen de voetgangers duchtig in het rond. Waar ze ook naartoe willen gaan, de snelste weg is de kortste, zo lijkt het wel. Oversteken op zebrapaden? Als het echt moet. Het motto lijkt daar wel 'volg de rest': gaan die over de paden, volg dan. Bevinden zich voor u enkele zgn. slakken, passeer ze gerust, ook al zet je daarmee stappen buiten de lijnen. Tot daar nog alles vrij ok. 
Maar wat dan met de voetgangerslichten? Het is algemeen geweten (althans dat denk ik toch want na deze ervaring in Parijs begin ik daar eerlijk gezegd wat aan te twijfelen) dat rood wil zeggen 'wachten' en groen 'ok om over te steken'.

Toen ik net toekwam in de Gare du Nord was mijn eerste zorg de juiste weg vinden om me naar mijn bestemming te kunnen begeven.
Onderweg werd het me al vrij snel duidelijk dat ik niet enkel diende te letten op de gps op mijn smartphone maar ook op het niet zomaar blindelings volgen van parisiens die het niet zo nauw nemen met de regels om straten over te steken. 
Rood of groen, is er een verschil? Zebrapaden, is dat iets om over te steken?

'Rood of groen, is er een verschil? Zebrapaden, is dat iets om over te steken?'

's Avonds tijdens mijn terugweg naar het station werd dat even pijnlijk duidelijk. Al stappend langs een drukke baan met dubbele rijvakken langs elke richting hoorde ik achter me plots een doffe knal. Mensen die op het punt stonden om me op het voetpad te kruisen, zagen duidelijk iets gebeuren, uitten verbaal hun verbazing en liepen de straat op.
Ik keek om en zag een dame op de grond zitten die net was aangereden door een auto.
Wat was er gebeurd? De dame dacht klaarblijkelijk de kortste weg te nemen en de straat simpelweg over te steken waar het haar uitkwam. De ene richting was haar gelukt maar toen ze de betonnen middenberm was overgesprongen had ze de tijd niet meer om het aanstormende verkeer van de andere rijrichting te ontwijken. Een aanrijding was onvermijdelijk. 
Al bij al is ze er nog goed vanaf gekomen: even later stond ze alweer recht en heeft ze al wandelend haar weg verder gezet (de auto's waren allen gestopt dus de oversteek was vrij...).

Wanneer jij je een doel stelt, ga je daar dan ook onbezonnen op af?
Je eigen weg nemen richting je bestemming is prima, een shortcut nemen met veel oog voor risico is echter iets waar je op voorhand beter even over nadenkt. En vooral: hou je aan de verkeersregels ;-)