Release programma - TRE®

'Een gezonde geest in een gezond lichaam'


Fysieke spanningen zijn storend, beperkend, lastig, frustrerend, aaaggggrrrr, de hel, geven alleen maar pijn… het zijn allemaal voorbeelden van uitdrukkingen die ik krijg als ik anderen vraag wat hun spanningen teweegbrengt. En ja, voeg er gerust nog enkele voor jezelf aan toe, het is toegestaan! 

Over welke spanningen gaat dit?

De ganse dag bouwen we spanningen op, de ene al wat straffer dan de andere. Gelukkig kunnen we de meesten ervan spontaan verwerken en uit ons lichaam bannen.

Die waar we maar niet van af geraken, dat zijn diegenen die in ons lichaam blijven woekeren en verdere klachten kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld:

 • nek-, schouder- en ruglast,
 • darmlast,
 • slapeloosheid,
 • paniekaanvallen,
 • prikkelbaarheid en
 • allerlei kwalen waarvan je niet duidelijk weet waar die vandaan komen.

Of het zijn spanningen en pijnen die kunnen gerelateerd zijn aan

 • fybromyalgie, reuma, artrose, migraine, spierspanningshoofdpijn, burnout, depressie en andere psychosomatische vormen;
 • long covid en het POTS syndroom

Ook trauma's, blessureleed in de sport, zware sportbelasting in het algemeen en een lichaamstrauma (denk bijvoorbeeld aan een operatie) creëren eveneens fysieke spanningen. 

Voor wie is dit programma?

 • voor iedereen die last heeft van lichamelijke en emotionele spanningen,
 • komende uit acute of chronische stresssituaties,
 • ongeacht de fysieke conditie

Enige voorzichtigheid wordt wel ingebouwd zodat kinderen jonger dan 6 à 7j en zwangere vrouwen worden afgeraden om TRE® te beoefenen. 

Wat is TRE® en wat doet dat?

TRE® staat voor Tension Releasing Exercises. Of als je de lange versie wilt: Trauma and Stress Releasing Exercises. Met andere woorden het zijn spanningsreducerende oefeningen. Deze zijn ontwikkeld door David Bercelli, PhD en internationaal traumatoloog. Hij ontwikkelde TRE® als een methode om de spanningen die je opslaat in je lichaam, op een rustige en comfortabele manier te kunnen loslaten. Wereldwijd wordt deze methode reeds toegepast door miljoenen mensen. 

Wat het doet, zit 'em al in de afkorting: het reduceert spanningen. Concreet betekent dit hier dat je zenuwstelsel en pijnsysteem kunnen kalmeren waardoor de effecten legio zijn:

 • vrijer bewegen want minder of geen krampachtige houding meer,
 • algemeen minder last van die vervelende fysieke kwaal,
 • ondersteuning bij traumaverwerking,
 • betere focus want minder kopzorgen, enz.

Ook preventief is dit een zeer doeltreffende techniek. Algemeen beschouwd voel je je dankzij deze oefeningen meer ontspannen en vrijer om te kunnen doen wat je wilt.

Specifiek voor sporters:

 • de spanning kan uit je lichaam lossen en doet je spieren soepeler aanvoelen zodat je zowel vóór een training of wedstrijd als erna, minder gevoelig bent voor blessures en sneller herstelt;
 • ook na (het oplopen van) een blessure of zelfs operatie, kan TRE® de spanning die op en rond het letsel is ontstaan, doen afnemen zodat je weer vrij kan bewegen zonder enige vorm van 'ontwijking';
 • heb je een mentaal trauma opgelopen door bijvoorbeeld een zware valpartij, kan TRE® eveneens verlichting brengen door in te werken op de daarop ontstane spanning.

Belangrijk

TRE® vervangt op geen enkele manier een medische behandeling, het kan wel dienen ter ondersteuning. In geval van twijfel, behoud ik me als TRE®-provider het recht om je eerst door te verwijzen naar professionele, medische hulp.

Zelfhulpmethode

Tijdens het aanleren van deze methode wordt niet enkel aandacht geschonken aan de oefeningen zelf, vooral ook aan de zelfregulatie die daarbij een belangrijke rol speelt. Het wordt immers aangeleerd als zelfhulpmethode, wat wil zeggen dat ik je de ganse uitleg geef en mee begeleid in het uitvoeren ervan zodat je uiteindelijk volledig zelf in staat bent om TRE® te doen. 

Praktisch

Makkelijk zittende kledij waarin je je benen makkelijk kan plooien, is het meest comfortabele.
De oefeningen zelf worden gedaan op kousen of blote voeten.

Het Release programma - TRE® omvat:
- 5 begeleide sessies
- handleiding van de oefeningen  
- thuisopdrachten om je gaandeweg de methode eigen te maken
- terugkoppeling na thuisopdrachten 
- permanente ondersteuning tijdens de duur van het programma

Het programma kan worden gevolgd:
individueel of per groep tot 5p

Gevonden wat je zocht of nog een bijkomende vraag?

Recensies

"Mijn zaken- en levenspartner, Benoit Van Orshoven, volgt TRE bij Ine Vercammen. Hij heeft als werfleider best een pittige en stresserende job. En dat maakte dat hij soms een kort lontje had naar onze medewerkers toe. Benoit gaf mij aan dat hij dankzij de TRE ondersteuning veel rustiger in zijn vel zit en hij daardoor veel meer geduld kan opbrengen om met ons team samen te werken. In plaats van zich soms een springveer te voelen, zit hij in het dagelijks leven een stuk relaxter in zijn vel. En vult zijn emmertje zich weer, dan trek hij aan Ine haar mouw. Het is al "mijn Ine" ondertussen ;-) 

Heidi Van Sébroeck
Interieurkabinet

"Ine is een en al rust, doch met een menselijk inzicht dat er pil op zit. Niet alleen voel je je super op je gemak, zij houdt de focus op wat belangrijk is en wijst aan wat belangrijk is. Ik heb bij Ine een TRE behandeling gevolgd maar zal haar zeker blijven zien om batterijen te gaan laden, inzichten te krijgen en focus te houden om 1000% te kunnen blijven doen wat ik graag doe; mijn job!"

Veronique Van de Water
StrateVision.fin BV

"Enkele jaren geleden maakte ik kennis met Ine en met TRE. Ondertussen ben ik een vurige ambassadeur geworden van deze therapie. 
Ine leert je de techniek en na enkele sessies kan je zelf aan de slag. Maar 't leven is druk,... en dan neem je niet genoeg tijd voor die 'zelfzorg' als ik het zo mag noemen. Het thuis zelf doen... het kwam er niet meer van. En opnieuw had ik last van spanningsklachten!
Eén telefoontje, een afspraak op korte termijn, en die dag - de afspraak zelfs bijna vergeten - haast ik me naar Ine. Het klinkt misschien vreemd, maar ik kwam aan bij de praktijk, en werd gewoon instant blij! Gewoon omdat ik dààr was en wéét dat TRE werkt.
Bedankt Ine voor die veilige plaats en jou geduldig begeleiden!"

Hilde Van Echelpoel
Krea Tegel bv

"Ik kwam zonder veel verwachting binnengewandeld want ik ben altijd ontspannen ;-)
De sessie bestaat uit enkele oefeningen waarbij je je spieren gaat activeren en er een soort spanning ontstaat. Waarbij je in de laatste fase relax gaat liggen, voeten tegen elkaar, knieën omhoog... en dan, hoe zal ik het zeggen, trillen en nog eens trillen. Op een of andere manier verlaat spanning het lichaam. Nu, op plaatsen waar spanning zich ophoopt, krijg je uiteindelijk lichamelijke klachten, en bij mij zaten die zeker in mijn schouders want enige tijd en zeker na de tweede sessie heb ik daar opmerkelijk minder last van. Je gave om alles rustig en beheerst over te brengen, is één van je grote troeven want ik weet nog heel goed wat ik moet doen en maak twee tot drie keer per week gebruik van deze oefeningen. Dus, ook al denk je van niet, een mentale coach is zeker geen slecht idee in deze stressie tijden."

Kurt Biesemans
Conventus - Coworking Spaces