TRE®

Tension Releasing Exercises

TRE® staat voor Tension Releasing Exercises, spanningsreducerende oefeningen, die zijn ontwikkeld door David Bercelli, PhD en internationaal traumatoloog. Hij ontwikkelde TRE® als een methode om de spanningen die je opslaat in je lichaam, op een veilige manier te kunnen loslaten. Wereldwijd wordt deze methode reeds toegepast door miljoenen mensen.

Over welke spanningen gaat dit?

TRE® is zeer effectief om spanning eigen aan het dagelijkse leven (zowel acute als chronische stress) en spanning ontstaan door (ingrijpende) gebeurtenissen op een veilige manier los te laten. Opgeslagen spanning in je lichaam kan leiden tot fysieke klachten zoals nek-, schouder- en ruglast maar evengoed klachten als darmlast, slapeloosheid, prikkelbaarheid en allerlei kwalen waarvan je niet duidelijk weet waar die vandaan komen.
Deze oefeningen activeren op een veilige manier het natuurlijk reflex mechanisme waarbij neurogene trillingen en bewegingen optreden zodat innerlijke spanning kan worden gelost en het zenuwstelsel kan worden gekalmeerd.

Preventief werken

Ook preventief is dit een zeer doeltreffende techniek. Naast het voorkomen en/of loslaten van spanningen en stress, zijn er meerdere lichamelijke en mentale voordelen vastgesteld. Na deze oefeningen voel je je meer ontspannen en meer in evenwicht.

Zelfhulpmethode

Het aanleren van deze oefeningen dient te gebeuren door een gecertificeerd TRE® -provider. Bij In2Mental ben je daarbij aan het juiste adres. Hierbij wordt niet alleen aandacht geschonken aan de oefeningen zelf, vooral ook aan de zelfregulatie dat bij TRE® een belangrijke rol speelt. Op die manier ben je uiteindelijk zelf in staat om deze oefeningen toe te passen, waar en wanneer je wil of er behoefte aan hebt.

Voor wie

De oefeningen zijn (in principe) toegankelijk voor iedereen, ongeacht de fysieke conditie of leeftijd. Enige voorzichtigheid wordt hier wel ingebouwd zodat kinderen jonger dan 6 à 7j en zwangere vrouwen worden afgeraden om TRE® te beoefenen.

Sporters: het neurogene trillen haalt de spanning uit je lichaam en doet je spieren soepeler aanvoelen zodat je zowel vóór een training of wedstrijd als erna, minder gevoelig bent voor blessures en sneller herstelt. Ook na (het oplopen van) een blessure of zelfs operatie, kan TRE® de spanning die op en rond het letsel is ontstaan, doen afnemen zodat je weer vrij kan bewegen zonder enige vorm van 'ontwijking'.

Praktisch

Sessies kunnen zowel individueel als in groep plaatsvinden.
Makkelijk zittende kledij waarin je je benen makkelijk kan plooien, is het meest comfortabele. De oefeningen zelf worden gedaan op kousen of blote voeten.

Particulieren

Afhankelijk van de individuele noden en lasten, kan er in overleg worden gekozen voor enkel sessies TRE® of in combinatie met coaching. I.g.v. lichamelijke klachten, is eerst werken op het lichamelijke, het meest efficiënte om nadien de mentale coaching makkelijker te laten verlopen.
Groepssessies zijn mogelijk op externe locaties. 

In de nabije toekomst worden groepssessies ook mogelijk in de praktijkruimte van In2Mental. Hou deze website in de gaten of schrijf je in op het ontvangen van nieuwtjes voor meer informatie hieromtrent.

Bedrijven, verenigingen en organisaties

TRE® kan zowel op individuele basis als in groep worden gegeven.
Op individuele basis is er eveneens de mogelijkheid om dit in combinatie met mental coaching te laten verlopen.
Groepssessies zijn mogelijk per 15p.
Verschillende modules zijn mogelijk. 
Bijkomende informatie en tarieven zijn op aanvraag.

Recensies

Steven Van Delm
Pittoors Systems bvba

'Samen met enkele andere mensen volgden we een sessie ontspanningsoefeningen bij Ine van In2Mental. Heel leuke ontspannende oefening waarbij Ine je op een rustige en vriendelijke manier bewust maakt van je 'onderhuidse' spanning. Door middel van oefeningen kom je tot een bepaald punt waarop je lichaam begint te trillen. Het geeft als het ware energie af die zich uit in trillingen. Op het einde van de sessie voel je je helemaal ontspannen en je hoofd voelt terug 'minder zwaar'. Ik raad het iedereen aan die zijn kopje eens wenst leeg te maken.'

Kurt Biesemans
Conventus - Coworking Spaces

'Ik kwam zonder veel verwachting binnengewandeld want ik ben altijd ontspannen ;-) 
De sessie bestaat uit enkele oefeningen waarbij je je spieren gaat activeren en er een soort spanning ontstaat. Waarbij je in de laatste fase relax gaat liggen, voeten tegen elkaar, knieën omhoog... en dan, hoe zal ik het zeggen, trillen en nog eens trillen. Op een of andere manier verlaat spanning het lichaam. Nu, op plaatsen waar spanning zich ophoopt, krijg je uiteindelijk lichamelijke klachten, en bij mij zaten die zeker in mijn schouders want enige tijd en zeker na de tweede sessie heb ik daar opmerkelijk minder last van. Je gave om alles rustig en beheerst over te brengen, is een van je grote troeven want ik weet nog heel goed wat ik moet doen en maak twee tot drie keer per week gebruik van deze oefeningen. Dus, ook al denk je van niet, een mentale coach is zeker geen slecht idee in deze stressie tijden.'Belangrijk

TRE® vervangt op geen enkele manier een medische behandeling. In geval van twijfel, behoudt de TRE® -provider zich het recht om je eerst door te verwijzen naar professionele, medische hulp.