Als jouw mening niet gehoord wordt
Iedereen heeft een mening. Of neen, over het algemeen heeft iedereen een mening. Ik heb het hier even niet over diegenen die zich op sociale media niet kunnen inhouden om bij bepaalde berichten hun mening te etaleren. Neen, ik heb het over bepaalde situaties die voorvallen op de werkvloer, over beslissingen die worden genomen binnen het (sport)team, over ideeën of conflicten die ontstaan tussen collega's, enzovoort. Van zodra dat je daar van kortbij mee wordt geconfronteerd, dan heb je daar over het algemeen een mening over. Zeker als je er zelf een leidinggevende rol in opneemt. In deze blog ga ik verder in op deze rol, terwijl de info die ik ga beschrijven in feite voor iedereen kan gelden.
Aan het hoofd van het team is het uitermate van belang dat je een zekere autoriteit uitstraalt, zonder autoritair te wezen. Slaag je er in om het goeie evenwicht te bewaren tussen autoriteit, toegankelijkheid, people management, en misschien zijn er nog wel een aantal kenmerken die je hier graag aanvult, dan is de kans reëel dat je je mening kan uitdrukken naar je team toe én dat men je hoort, dat men naar je luistert en dat er kan worden bepaald wat te doen met die mening.
'Ook al spreekt iedereen dezelfde taal, toch kan er een verschil zijn. En het is niet het dialect dat telt.'
De andere kant is dat je aan het hoofd staat van een team, je jouw mening wilt uiten maar ofwel lukt het je niet om te zeggen wat je wilt zeggen ofwel stel je vast dat je niet wordt gehoord. (Weetje: het is niet omdat iemand leidinggevende is, dat die automatisch een geschikte communicator is). In communicatie kunnen veel verschillende zaken meespelen maar eens dat je een aantal tips in acht neemt, kan er mogelijk reeds iets veranderen.
In de eerste plaats, ga eens na wat er effectief gebeurt. Analyseer jouw communicatie. Analyseer daarbij ook jezelf. Met andere woorden, was de tijd en de plaats geschikt om te zeggen wat je wilde zeggen? Of op welke manier heb je gezegd wat je te zeggen had? Klopte dat met datgene dat je in je hoofd had om te zeggen? Er bestaat zoiets als een model van communicatie waarbij jij de dingen die je in je hoofd hebt probeert weer te geven in woorden. Die woorden gaan dan naar de overkant, naar de andere persoon of personen, die betekenis gaan geven aan datgene wat jij zegt. Ik ga er even vanuit dat het team jou als leidinggevende aanvaardt en dat jouw houding bij het overbrengen van jouw mening congruent is met jouw mening. De woorden die je daarvoor gebruikt, kunnen echter wel het verschil maken of jouw mening wordt gehoord (en er dus ook naar je wordt geluisterd).
Want ook al spreekt iedereen dezelfde taal, toch kan er een verschil zijn. Het is niet het dialect dat telt, wel of je meer focust op, grofweg, het verschil tussen meer in details of praktisch gerichte communicatie, dan wel op het grotere plaatje, misschien wel met een bepaalde vernieuwing daarbij. De tip is dus om jezelf te analyseren in de manier waarop je gewoonlijk praat. Tegelijkertijd ga je je gesprekspartner(s) analyseren. Van zodra je doorhebt op welke manier dat die praat, kan je je daaraan aanpassen. In die zin stem je de woorden en de communicatie af op diegene waartegen je praat én maak je de kans ineens veel groter dat jouw mening wél wordt gehoord.
Wil je er graag meer over weten, meer over leren en meer inzicht over krijgen hoe je dat bij jezelf kan verbeteren, bekijk dan zeker eens het Performance Programma - In2Me en contacteer me gerust voor meer info.
Succes,
Ine