Met vereende krachten

24-04-2023
Een huwelijksfeest is zo'n dag waarop iedereen goedgezind is, volledig in the mood om zich uit te leven. Tenminste, voor sommigen geldt daarbij 'als ze nog nuchter zijn' ;-) Toen mijn man en ik waren uitgenodigd op een huwelijksfeest van een koppel van ongeveer onze eigen leeftijd, waren we vooral benieuwd naar hoe zo'n feest tegenwoordig wordt aangepakt. Het voordeel is vooral dat de muziek die er wordt gedraaid ook meer van uit onze eigen tijd is. En ik geef dat graag meteen toe, ja, dat zet mijn dancing shoes al wat makkelijker in beweging!

Lang verhaal kort: de feestlocatie was prachtig, het eten was lekker, het gezelschap was leuk, het dansen nadien was nog leuker, kortom, wanneer we besloten om naar huis te gaan, hadden we ons goed geamuseerd! Alleen moest dan het meest spannende van de avond nog komen...

Onze auto stond geparkeerd op het daarvoor voorziene terrein: een grasveld waarop geregeld eens een tractor passeert, gezien de sporen in de grond. Ik neem plaats achter het stuur, wil achterwaarts uit onze plek rijden en er gebeurt... niks. Het is te zeggen, er gebeurt wel iets: de achterwielen draaien zot in de modder! De regen van de nacht heeft de plek nog drassiger gemaakt en wij hebben net de pech om met onze wielen in een soort kuiltje te staan.

'Heb je de ambitie om ergens écht voor te gaan, zijn het vaak ook vereende krachten in de vorm van een team dat je rond jezelf bouwt' 

'Komaan geef maar gas', roept mijn man terwijl die voorover gebogen vooraan tegen de auto staat te duwen.
'De wielen blijven maar zot draaien, dit lukt zo niet!' roep ik door het open raam terug.
'Rij dan eerst wat naar voor en dan naar achter', geeft hij aan.

Oké. Hier moet je je eerst even de voorstelling maken dat we met de voorkant van de auto vlak voor een gracht staan - zonder afboording! -, ik zit dus achter het stuur in de auto en mijn man staat voor de auto tussen de snuit en de gracht. Zie je het voor je? Lees dan nu maar verder.

Hij roept dus: 'Rij eerst wat naar voor en dan naar achter.'
Goeie move, denk ik bij mezelf, alleen zie ik niet tot hoever ik kan rijden waardoor hij teken doet van 'kom maar', nog steeds op diezelfde plek staand... Nog voor ik overga tot het gaspedaal in te drukken, raadt mijn nuchtere ik - letterlijk en figuurlijk - hem toch maar wijselijk aan om naast de auto te gaan staan want nu zie ik het al voor me dat ik tegen hem bots en hij achterwaarts in de gracht belandt, en wie weet met de auto er bovenop. Neenee, dat risico gaan we niet nemen.

Het is duidelijk dat het ons alleen niet lukt en ik wandel terug naar de feestzaal. Onderweg kom ik feestgangers tegen die bereid zijn om ons te helpen. Even later staan er al drie personen vooraan tegen de auto te duwen en nog lukt het niet om uit die kuil - die ondertussen waarschijnlijk nog wat dieper is geworden door al dat gepattineer - uit te rijden. Er komen nog een aantal personen extra aan op de parkeerweide die we vragen om mee te helpen en ze zetten zich spontaan in stelling om te duwen en te trekken aan de auto. Vier à vijf man (en vrouw!) vooraan en nog enkelen opzij die zich aan de stijlen van de open ramen vastklampen om dat ding in beweging te krijgen.

'Geef maar gas', zegt de kerel die naast het chauffeursraam staat.
'Ik geef al plankgas, meer gaat niet', antwoord ik.
'Oei, echt?' reageert hij, wat mij niet bepaald veel moed geeft...

Een andere aanpak dan. Terwijl ik plankgas blijf geven, duwt en trekt men aan de auto en als was het een schip dat heen en weer wordt gewiebeld, steeds krachtiger en hoger, lukt het om met vereende krachten uit die modderkuil te geraken en ons los te rijden tot waar we terug grip hebben onder de banden. Hallelujah!

Het zijn de vereende krachten die hebben gewerkt om de auto los te krijgen.

Heb je de ambitie om ergens écht voor te gaan, zijn het vaak ook vereende krachten in de vorm van een team dat je rond jezelf bouwt, zodat ze elk met hun eigen kracht (lees: expertise) kunnen zorgen dat je kan los geraken uit je eigen modder en je kan presteren wat je wilt.

Wil je graag eens uitzoeken of ik als mental coach een goeie aanvulling kan zijn in jouw team, neem dan geheel vrijblijvend contact op en ik zal je met alle plezier meer uitleg geven over onder andere het Performance Programma - In2Me om mensen met ambitie, vanuit mijn expertise, te laten presteren. 

Ine